22.01.2021

Drone/İHA Engelleme Sistemleri

Jammer, sinyal kesici veya sinyal bozucu olarak bilinmektedir. Jammer telsiz, cep telefonu, drone gibi kablosuz cihazlara karşı yüksek frekans göndererek sinyallerini bozan başka bir deyimle bloke eder. Televizyondan normal ses ile müzik dinlerken karşıdan daha güçlü bir ses ile müzik çalındığında kendi dinlediğin müziği artık duyamaz ve anlayamaz hale geliriz. Jammerlar da aynı mantıkla cihazların kafasını dijital gürültü ile karıştırıp algılarını bozmaktadır. Yani cihazları geçici olarak bloke etmektedir. Cep telefonlarının düzeni bozduğu camileri, konserler ve önemli toplantı salonlarında da jammer sistemleri düzenin korunması için kullanılmaktadır.

Birçok ülkede jammerlar kişisel kullanım için yasaklanmıştır. Sadece kamu güvenliği ve askeri amaç ile kullanılmaktadır. Jammer sistemleri savunma sanayinde uzaktan kumandalı bomba ile suikast girişimlerinin engellenmesi, teröristlerin birbirleri ile iletişimini kesmek ve insansız hava araçlarının uzaktan kumandaları ile iletişimini kesmek amacıyla kullanılmaktadır.

Jammerlar önemli kişilerin korunması yanı sıra üst düzey önem taşıyan askeri, kamu ve özel sektöre ait bölgelerinde insansız saldırılara karşı korunmasında aktif olarak kullanılmaktadır.

Jammer sistemleri ülkemizde asker, polis ve istihbarat teşkilatı başta olmak üzere bir çok kamu kurumu tarafından günümüzün önemli tehditlerinden olan uzaktan kumandalı patlayıcı düzeneklerine karşı kullanılmaktadır. Bu tip saldırılarda can kaybı olmasa bile terörizmin psikolojik boyutunu artırması konuyu daha da hassas hale getiriyor. Bu tür ekipmanların kötü amaçlı kullanılması Drone ve İHA’ların engellenmesi konusunu daha da önemli hale getiriyor.

Tehdit olabilecek tüm frekans bantlarında yayın yaparak gürültü tabanlarının yükseltilmesi prensibine dayanan bu sistemler hemen her türlü araca monte edilebilmekte, yaya personel tarafından taşınabilmekte veya tesislerin korunmasında sabit olarak görev yapabilmektedir.

Jammer kullanımı ülkeden ülkeye yasalar doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Birçok ülkede jammerlar kişisel kullanım için yasaklanmıştır. Sadece devlet ve askeri amaç ile kullanılmaktadır. Engelleme biçimleride kendi içinde farklılık göstermektedir. İLTER Drone Tespit ve Engelleme Sistemi 433, 868/915 MHz, GNSS LS, GNSS US, 2,4 GHz ve 5.8 GHz aralıklarında otonom engelleme yaparak tüm global kanalları engelleyebilmektedir. Bir diğer engelleme biçimi de GNSS Spoofing Koordinat Yanıltma’dır. Bu özellik ile uydular üzerinden uçuş yapan sabit kanatlı İHA’ların uçuş koordinatlarını karıştırarak korunan bölgeden uzaklaştırır.

Dronelar ve İHAların tespit edilmesi kadar tehdidin engellenmesi de büyük öneme sahiptir. Tespit engellenmenin otonom hale gelmesi için yürüttüğümüz başarılı AR-GE çalışmaları sonucunda %90.45 oranında yerli olarak ürettiği İLTER Drone/İHA Tespit ve Engelleme Sistemi, tam entegre RF alıcı ve RADAR sistemiyle uzaktan kumandalarla iletişim kurarken ISM bantlarını kullanan tehdit dronelara ve hiçbir yayın yapmadan otonom gelen İHA lara karşı tam otomatik algılama, durdurma ve yanıltma özelliğine sahip, en modern Drone Tespit ve Engelleme sistemidir.